Trouwen in het buitenland. Waar houd ik rekening mee?

Jij en je partner willen trouwen in het buitenland in een idyllische streek ver weg van je vertrouwde omgeving. Waar houd je allemaal rekening mee? Hier alvast enkele zaken die je niet mag vergeten als je in het buitenland trouwt.

Is je huwelijk legaal?

Trouw je wettelijk in België? Of wil je een huwelijksceremonie in het buitenland volgens de lokale wet? Bekijk dan zeker de wetgeving, elk land heeft namelijk andere regels. In sommige regio’s moet je bijvoorbeeld vaste inwoner zijn, in andere streken is een huwelijk met iemand van hetzelfde geslacht nog niet legaal … Kan je niet zo maar trouwen volgens de buitenlandse wetgeving? Zorg dan voor een legale ceremonie in België en organiseer een symbolische buitenlandse ceremonie.

Onze aanbeveling: bespaar je de rompslomp van het wettelijke in het buitenland. In België trouwen voor de wet en een symbolische persoonlijke ceremonie in het buitenland.

Type locatie

Je hebt al een idee van de regio waar je wilt trouwen? Ideaal! Maar nu het type locatie? Op een boerderij, in een mooi landhuis, of eerder een prachtig kasteel? Alles kan en mag.  Ga op zoek naar een plek waar zowel jij als je partner je goed bij voelen. Maak een top 5 van mogelijke plekjes en ga op locatiebezoek als dit lukt. Zoek echt naar dé bestemming waar je onmiddellijk verliefd op wordt, je kent het wel dat instant wauw gevoel.

De ligging

Vergeet natuurlijk niet na te denken over de ligging van de locatie. Zorg dat het gemakkelijk bereikbaar is voor je familie en vrienden. Zijn er directe vluchten? Ligt de bestemming niet te ver van de luchthaven? Je wilt namelijk niet na je vlucht nog drie uur in de auto zitten. Of kan je eventueel vanuit België met de auto ernaar toe rijden?  Dat is natuurlijk ook een optie.

Denk ook na of je bijvoorbeeld dichtbij het strand of de bergen wilt zitten. Allemaal zaken om goed over na te denken.

Aantal gasten

Hoeveel gasten wil je uitnodigen? Alleen familie? Houd je het kleinschalig? Of wil je al je vrienden erbij? Ga ook na hoeveel gasten de locatie kan voorzien. Eventueel moet je nog op zoek gaan naar een andere accommodatie in de buurt voor de overige gasten.

En wat betalen de gasten? Dikwijls betalen de genodigden hun reis en verblijf zelf en voorzien jullie alles voor de trouwdagen, maar dat is uiteraard volledig je eigen keuze. Is het een intieme groep, dan kan je overwegen om ook de reiskosten te voorzien. Wees hier duidelijk en transparant over tegenover je genodigden, zo weten zij ook waar ze aan toe zijn.

Leveranciers

Maar welke vendors kies je? Wil je leveranciers uit België meenemen naar het buitenland? Of kies je voor buitenlandse bedrijven. Belgische partners hebben het voordeel dat ze jouw taal spreken. Denk bv aan een DJ, fotograaf of videograaf, de klik met deze partijen vergroot natuurlijk wanneer je in je eigen taal kan communiceren. Bijkomstig zijn natuurlijk wel de extra reis en overnachtingskosten.

Andere leveranciers kies je beter ter plaatsen. Denk bv aan een bloemist, verse bloemen fantastisch! Doe wel zeker voldoende research, bekijk hun website en social media, lees reviews, bel hen voor een kennismakend gesprek … Zorg bovendien dat er een goede klik is (dat gaat op voor elke leverancier!)

Hoelang blijf je?

Denk bovendien goed na hoelang jij en je partner willen blijven op bestemming. Vertrek je al enkele dagen voordien om de regio te verkennen? Of blijf je nog een aantal dagen erna om te genieten?  Bespreek met de accommodatie wat de mogelijkheden zijn. Misschien bieden ze jou wel een mooi voorstel aan. (Lees: honeymoon voorwaarden)

Activiteiten in de buurt

Check zeker of er ontspannende en avontuurlijke activiteiten in de buurt zijn. Stranden of stadjes in de omgeving om te bezoeken? Is er een wijngaard met een wijnproeverij? Of wil je liever met je familie en vrienden een potje paintballen of paardrijden? Vraag aan de locatie of ze een infobrochure hebben met activiteiten. Zij zullen je vast en zeker enkele adresjes aanraden.

Zie zo! Hopelijk hebben wij je op weg geholpen voor de voorbereidingen van je huwelijk. Inspiratie nodig? Bekijk zeker ons portfolio.

Zit je toch nog vast met enkele zaken? Stuur ons een mailtje en we bekijken samen de mogelijkheden.

↑ Top of Page